Byt registrar enkelt – Du väljer själv

Om man som domännamnsägare inte är nöjd med sin registrar (företaget som registrerar och förnyar domännamn) så kan man byta. Hela processen kanske låter väldigt tekniskt och jobbigt men i själva verket är det hur enkelt som helst. Det enda man behöver ha är en så kallad auktoriseringskod.

På dom flesta webbhotellen kan man se sin auktoriseringskod direkt i kontrollpanelen under sitt domännamn. Hos andra, oftast hos lite mindre företag får man be om den. När man väl har fått den kan man välja att flytta sin domän till vilken ny registrar man föredrar. Det enda dom behöver är just auktoriseringskoden, sen förs domännamnet över helt automaitiskt. Notera att en överföring kan ta upp till 48 timmar efter att man valt att flytta den. När den väl är flyttad till en ny registrar så är det det företaget som ska sköta nyregistrering av domännamnet åt dig. För att se till så att det verkligen blir så kan jag rekommendera att du kontakta den nya registraren och få en bekräftelse på detta.

Auktoriseringskoden kan man se som ett lösenord som är dedikerat till ett visst domännamn. Har man den så är man i princip ägare av domännamnet. Så om du som läser detta, skydda den väl och ge endast ut den till företag / personer du litar på.

Enklare flyttning med namnservrar

Det som är vanligast när man som domännamnsägare och webbplatsägare vill ha olika webbhotell är att man ändrar namnservrar istället för att byta registrar helt. Detta göra man oftast för att sprida sina webbplatser på olika IP-adresser för att få en aning fördel med sin sökmotoroptimering. När man ändrar namnservrar så byter man inte registrar, utan man ändrar ändast sin domäns DNS inställningar. Man kan då sköta innehållet på ett webbhotell och ha domännamnet registrerat på ett annat.

På alla webbhotell (dem jag varit i kontakta med) kan man ändra sina namnservrar. Detta gör man oftast under fliken inställningar eller annat liknande fält. När man ändrar namnservrar så kan man ange 1 till flera olika namnservrar. Det vanligaste är att man ange 2 stycken.

Exempel på hur namnservrar skrivs ut;

ns1.mittnyawebbhotell.se
ns2.mittnyawebbhotell.se

Notera att ovanstående endast är ett exempel. Vilka namnservrar som ditt nya webbhotell använder vet bara dem. Om det inte står på deras webbplats kan man alltid kontakta deras kundtjänst och fråga.

Källinformation: IIS – Byte av registrar