Backup med RAID på ett webbhotell

Om jag letade efter ett webbhotell idag skulle jag minst kräva en RAID5 lösning för backup och prestanda. För er som inte vet vad RAID är för något så kommer här en lite information innan vi forsätter med artikelns huvudsyfte.

Vad är RAID?

Tänk dig en hårddisk med en massa information på. Ta exempelvis den som sitter i din egna dator som lagrar information. Där har du bland annat Windows installerat samt andra viktiga program och filer. Och för eller senare om du inte byter ut en hårddisk så går den sönder. Jag har läst någon stans att en livlängd på en hårddisk är runt 5 år (plus/minus). Så om du inte byter ut den eller eller hela datorn så kommer den att krascha för eller senare.

Men om man använder RAID som man normalt inte gör i en vanlig dator men i servrar. Då har man helt plötsligt mycket högre säkerhet då man sammankopplat minst 1 hårddsik extra. Så man kan säga att om man lägger till en fil på den ena hårddisken så lagras samma information på den andra. Så om den ena går sönder så arbetar den andra åt dig tills den som är sönder har bytts ut. RAID finns i flera olika lösningar, bland annat “mirror” där 2 hårddiskar samarbetar, men det finns även upp till RAID10 där det är flera hårddiskar som samarbetar. Detta hjälper till att säkerställa så att man inte förlorar någon information om en eller flera hårddiskar skulle krascha. Läs mer om RAID här.

Nu åter till artikeln. Som vi skrev över så skulle vi minst kräva en RAID5 lösning om vi skulle använda ett nytt webbhotell. Detta så att man kan sova gott om nätterna och inte vara orolig att en webbplats skulle försvinna på grund av att en hårddisk gått sönder. Det normalaste med en RAID5 lösning är att 3 hårddiskar samarbetar och använder samma innehåll för att få upp prestandan samt säkerheten. Den fjärde hårddisken lagras det backupper på som är tidsinställda efter webbhotellets inställningar. Det brukar köras backupper minst 1 gång om dagen hos de webbhotellen jag kollat upp. Men även en gång i veckan hos några.

Jag hoppas nu att du förstår hur pass viktigt en RAID lösning är. Tänk dig själv om ditt nuvarande webbhotell endast har en hårddisk och om den skulle krascha utan att det finns backup att återfå innehållet på. Hur mycket skulle det då vara värt i pengar för dig att återfå innehållet? Kanske ska du tänkta en extra gång och kolla upp om ditt webbhotell verkligen har en backup-lösning så att du slipper oroa dig. Men RAID ökar även prestandan (laddningstiden på webbplatsen), så det finns bara fördelar. Nackdelen för ett webbhotell att använda detta är att det kostar mer pengar.