Detta bör ett webbhotell ha

Det finns en del att tänka på för den som går i planerna på att skaffa sig en egen webbplats. Först och främst – förutom att öva sina kunskaper i exempelvis html – bör man hitta ett bra webbhotell som man är nöjd med. Och frågan är vad som kännetecknar ett bra webbhotell? Ett av de främsta kraven som bör ställas är att webbhotellet ska innehålla de båda operativsystemen Windows samt Linux. Dessa två är exempel på olika plattformer eller servrar. Vilken plattform som väljs åt din webbplats beror på vilket kodspråk som använts.

Innehåll på ett webbhotell

Räknar man med att ens webbplats kommer generera tung datatrafik på grund av att man exempelvis har många nedladdningsbara filer, så är det viktigt att ställa krav på hur mycket trafikkapacitet som måste finnas tillgängligt på webbhotellet. Idag är det dock inte ovanligt att webbhotellen kan hantera datatrafik upp till exempelvis 5000 GB.

Även lagringsutrymmet är viktigt – vilket innebär den mängd som kan finnas lagrad på en webbplats. Det är inte ovanligt att man nu för tiden har hundratals gigabyte i lagringsutrymme, och det räcker i regel långt för de flesta.

En del webbhotell ligger nere för underhåll emellanåt. Därför värdesätter många ett webbhotells tillgänglighet, och om exempelvis ett webbhotell har längre avbrott varje vecka så anses det som en nackdel. Det kan till exempel handla om att en webbplatsägare bedriver reklamfinansierade tjänster och finner det därför inte optimalt med bortfall av intäkter tack vare avbrott.

Kapaciteter som exempelvis lagringsutrymme, datatrafik och tillgänglighet kan som bekant variera från olika webbhotell, men också bland de olika webbhotellens paket och erbjudanden. Ett och samma webbhotell kan erbjuda obegränsade kapaciteter på flera punkter men finns det inget behov av vissa tjänster så är det rationellt att välja ett billigare alternativ.  Exempelvis så finns det webbhotell som tillhandahåller obegränsat med e-postadresser knutna till domännamnet. Det skulle passa utmärkt åt en större organisation med många anställda.

De företag som tillhandahåller webbhotell brukar ha en mer eller mindre lätthanterlig kontrollpanel som kunden kommer åt online. Därifrån kan man administrera domäner, e-postkonton och databaser med mera. En annan önskvärd funktion som många föredrar är möjligheten till en fakturaöverblick. Vidare brukar det vara möjligt att välja att betala abonnemanget för webbhotellet antingen månadsvis, kvartalsvis eller årsvis. Ofta kan man välja betalningsperiod direkt i kontrollpanelen.

De riktigt generösa webbhotellen har ingen bindningstid och erbjuder öppet köp. Det är oftast möjligt att betala sitt webbhotell med faktura, kortbetalningen eller direktöverföring från internetbanken. Fördelen med att betala med kort eller direktöverföring från internetbanken är att man genast får tillgångtill alla nödvändiga uppgifter för att komma igång – som exempelvis lösenord och användarnamn till ftp.

Skulle kunden drabbas av några problem så har de flesta seriösa webbhotellen en teknisk support som antingen nås via telefon, e-post eller chat.