Responstid på olika webbhotell

När man talar om responstiden är det från det att man skickar en “signal” från en dator till ett webbhotell. Tiden det tar för webbhotellet att svara på denna signalen är så kallad responstid. Ett exempel på detta är om du skriver in www.bytawebbhotell.com i din webbläsare. En signal (via IP) skickas då till webbhotellet som denna webbplatsen ligger på (Binero). Webbhotellet i frågan lokaliserar då domänens innehåll blixtsnabbt och skickar tillbaka detta till webbläsaren som efterfrågat detta. Tiden det tar är så kalla responstid. Normal responstid ligger runt 30-150 MS (millisekunder). I vissa fall ändra upp till 200 MS för en server. Har du under 30 MS så är det väldigt bra responstid.

Om det tar tid för en viss webbplats att laddas upp i en webbläsare behöver inte alls bero på responstiden. Det är även många andra delar som spelar in för hur snabbt en webbplats laddas. Under har jag specificerat en lista med tänkbara tidstjuvar.

 • Serven som webbplatsen ligger på har mycket att göra (överbelastad med förfrågningar från andra processer). Då ställs man i “kö” och får vänta tills serven har tid att ta hand om förfrågningen man gjort.
 • Felkodad webbplats (CCS och Javascript är vanliga orsaker) med många olika förfrågningar som egentligen inte behöver göras.
 • Tunga bilder som inte är optimerade för att användas på en webbplats.
 • Webbläsaren som efterfrågar en webbplats har dålig anslutning. Det är vanligt för exempelvis mobiltelefon med 3G och 4G anslutning.
 • Webbplatsen är inte cachad och är därför inte lika snabb på att ladda upp innehållet till den som efterfrågar det.
 • Serven befinner sig långt ifrån den som efterfrågar.
 • Vissa webbplatser “lånar” innehåll från andra webbplatser. Detta kan medföra att den som efterfrågar måste vänta på 2 webbhotell för att en komplett webbplats ska laddas. Man ska aldrig använda någon annans innehåll på ens egna webbplats. Man ska istället (om man får tillåtelse) ladda upp innehållet på ens egna konto för att få bukt på detta problemet.

Kolla din egna responstid

 1. Klicka på startknappen i Windows.
 2. Välj sökfältet och skriv in: cmd
 3. Upp kommer en svart ruta.
 4. Där skriver du in: ping www.DINDOMÄN.se ( Byt ut DINDOMÄN mot domännamnet. Glöm inte att ändra toppdomän också om inte webbplatsen du vill då är en .SE domän).

Notera att det är olika responstider för var du befinner dig samt för vilken anslutning du har mot serven. Om du använder 3G eller 4G anslutning kan du räkna med betydligt högre MS siffra.