Viktig information

Att köpa ett webbhotell idag kanske inte låter så värst svårt. Det är bara att fylla i sina personliga uppgifter och betala fakturan. Och ja, så enkelt är det. Men vad händer sen då, vad får du för dina pengar egentligen?

Det är skillnad på alla webbhotellen som finns där ute. Ett som kostar 20 kr behöver inte vara sämre än ett som kostar 200 kr. Allt handlar om tillgängligheten, support, utrymme, bandbredd, prestanda och en massa andra saker som faktiskt spelar roll. Har du tänkt på allt det innan? En sak som jag vill höja ett varnande finger för är webbhotell som erbjuder nästan obegränsat med utrymme eller helt obegränsat. Det finns inget sånt webbhotell. Även om det står i fin lockande text på deras landningssida så stämmer det inte. Läs i avtalet så finns det alltid någon punkt där som gör att webbhotellet kan kringgå det hela. Satsa istället på ett webbhotell som erbjuder en rimlig gräns för sitt utrymme.

En annan sak som jag inte ens tänkt skriva om här men gör det ändå, är ett webbhotell (som jag inte vill nämna vid namn). De erbjuder ett väldigt billigt pris per konto man tecknar (det skulle ta mig 2 minuter att samla ihop dessa pengarna ur papperskorgar på stan). Företaget verkar bra på utsidan, men väl på insidan har du kommit till en urusel support med ett webbhotell som presterar väldigt dåligt. Samt så får du som kund endast ha 1 domän på konto! Är du som jag som ständigt vill bygga din verksamhet större så är detta företaget inget att ha. Tänk vad dyrt det blir i slutändan om man skulle ha 20-30 domännamn med webbplatser hos dem. Inte kul alls, även om det endast rör sig om några kronor i månaden. Och det fula i det hela är att webbhotellet i frågan vet om att de flesta inte har kunskapen eller orken till att byta webbhotell. Då det är så pass krångligt med att flytta över databaser och annat innehåll. Men som tur är så har jag nu skapat en sida som hjälper dig med detta (du hittar mer information på startsida).

Backup kan vara det viktigaste

Jag vet inte om du hört om webbhotellet thecloudhost.se som kraschade 2010-2011? Om inte så gick diskarna som kundernas webbplatser låg på sönder. Ingen av kunderna som då använde webbhotellet har eller kommer få sitt innehåll återskapat. Amatörmässigt av ägaren, men lika korkat av kunder att inte kolla upp företaget först.

Ska du köpa ett webbhotell idag, kolla alltid att de har daglig backup samt minst 1 backup varje månad. Annars tycker jag personligen inte att du ska välja det. Tänk själv om det händer som det gjorde på thecloudhost.se att allt förstördes. Då går allt jobb du lagt ner på dina hemsidor till spillo. Tänk först handla sen. Läs mer om backup med RAID.

Jag kommer att fylla på denna artikeln med mer viktig information hela tiden. Jag ska försöka att förnya den minst 1 gång i månaden.

Segladdat webbhotell?

Om ditt webbhotell idag är segt kan det bero på responstiden. Du bör därför testa att “pinga” miljön för att se hur snabbt du får tillbaka signalen. Om det beror på nätverket eller något annat på miljön kan man inte veta direkt. Därför måste man göra exempelvis en ping innan man gå vidare till nästa steg.